Upgrade στο τζάκι IV (και τέλος!)

Καιρό τώρα ψάχνομαι, για το πως θα μπορούσα να φτιάξω το τζάκι μου ώστε να λειτουργήσει σωστά, χωρίς να καπνίζει. Αφού δοκίμασα πολλούς τρόπους, χωρίς να είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, αποφάσισα ότι ο μόνος τρόπος να εκμεταλλευτώ πλήρως το προνόμιο του τζακιού στο σπίτι, είναι να το αναβαθμίσω σε ενεργειακό. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεσμεύομαι από την θέρμανση της πολυκατοικίας (κι ας είναι αυτόνομη) και το κόστος του πετρελαίου! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν αποδεσμεύομαι πλήρως, γιατί τα κοινόχρηστα πάγια θα τα πληρώνω, αλλά είναι καλύτερο από το να πληρώνω και την κατανάλωση.

Έτσι λοιπόν, όταν τον προηγούμενο χειμώνα ήρθαν στα χέρια μου κάποια χρήματα, που δεν είχα προϋπολογίσει, αμέσως τα έβαλα στην άκρη και τα ονόμασα «Κονδύλι Τζακιού», ωραίο ε;

Τέλος πάντων, άρχισα λοιπόν την αναζήτηση για το τι μπορώ να κάνω με αυτά τα χρήματα. Σκέφτηκα ένα σωρό πράγματα που θα μπορούσα να κάνω. Παραθέτω μερικά:

 • Να βάλω μία κασέτα αναβάθμισης.
 • Να το γκρεμίσω και να βάλω μία ενεργειακή σόμπα.
 • Να το γκρεμίσω και να το φτιάξω από την αρχή.
 • Σε ό,τι κάνω να βάλω αεραγωγούς σε όλα τα δωμάτια.
 • και άλλα …
Ένα άλλο δίλημμα που αντιμετώπισα ήταν το καύσιμο. Να βάλω pellet ή ξύλο; Έπειτα από πολύ σκέψη και κουβέντες με ανθρώπους που γνωρίζουν, αποφάσισα ότι καλύτερα θα ήταν να καίω ξύλο, μιας και στην ίδια εστία με την βοήθεια ενός pellet basket θα μπορούσα να καίω και pellet. Τι είναι τώρα τα pellet baskets; Δεν είναι τίποτ’ άλλο από αυτό που περιγράφει η ονομασία τους. Είναι καλαθάκια κυρίως από μαντέμι ή ανοξείδωτο σίδηρο τα οποία γεμίζεις με pellet και τα ανάβεις. Όταν καούν τα pellets από πάνω προς τα κάτω, μπορείς να προσθέσεις πάλι. Σίγουρα δεν έχεις την αυτοματοποίηση που σου παρέχει μία αμιγώς εστία ή σόμπα pellet, αλλά μπορείς να μειώσεις δραστικά το badget σου. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα ότι το καλύτερο θα ήταν να βάλω κάτι με ξύλο ως καύσιμο.
Στην αρχή ήμουν πολύ θετικός στο να γκρεμίσω τελείως το παλιό τζάκι και να βάλω μία ενεργειακή σόμπα. Όμως τα πολλά μερεμέτια που θα χρειάζονταν και το γεγονός ότι θεωρητικά θα μειωνόταν η υπεραξία που προσέδιδε στο σπίτι το τζάκι, τελικά με απέτρεψε. Αποφάσισα λοιπόν να βάλω μία κασέτα ξύλου. Όμως ποια; Όσες έβλεπα ή ήταν off-budget ή ήταν πολύ άσχημες. Είχα ψιλοαπελπιστεί πρι δω αυτήν!
Μόλις την είδα, την ερωτεύτηκα. Είναι κατά τη γνώμη μου ό,τι πιο όμορφο υπάρχει σε κασέτα σήμερα. Η τιμή της είναι τσουχτερή και σαφώς πολύ πιο πάνω από μια απλή κασέτα, αλλά τα αξίζει τα λεφτά της. Επιπλέον ήταν μέσα στα όρια του «Κονδυλιού Τζακιού». Το αποφάσισα λοιπόν, χωρίς πολλά πολλά, πήρα μία δύο προσφορές και κανόνισα να έρθουν και να την τοποθετήσουν.
Το μερεμέτι δεν ήταν πολύ μεγάλο. Ουσιαστικά έσπασαν τα τούβλα αριστερά και δεξιά από την πλάτη ώστε να χωρέσει η τετράγωνη κασέτα στην τριγωνική εστία που είχα. Παραθέτω φωτογραφίες που τράβηξα από το κινητό μου, κατά τη διάρκεια της δουλειάς.

image

Ομολογώ πως οι δύο μάστορες που ήρθαν πρόσεξαν πολύ να μην λερώσουν τίποτα. Κάλυψαν με χαρτόνι το πάτωμα γύρω από την εστία και με διαφάνεια τα έπιπλα, τριγύρω. Κάπως έτσι δηλαδή:

image

Έσπασαν μόνο το κλαπέτο από την παλιά καμινάδα και σφήνωσαν μέσα της τον καινούργιο inox σπιραλ σωλήνα. Γέμισαν τα κενά με πετροβάμβακα για να μην διαρρεύσει καπνός και αφού έβαλαν την κασέτα μέσα στην εστία ένωσαν τον σωλήνα με την εξαγωγή της. Συνέδεσαν το control των βεντιλατέρ εσωτερικά σε μία πρίζα και αυτό ήταν! Η εστία ήταν στην θέση της! Χρησιμοποίησαν κάποια μαρμαράκια που είχα βάλει για να κλείσω το άνοιγμα της εστίας, για να καλύψουν τα κενά εκατέρωθεν της κασέτας και ιδού!

image

Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα. Φαίνεται λες και το τζάκι ήταν πάντα έτσι!

Έχω όμως και μερικές συμβουλές για όσους θέλουν να προβούν σε μία τέτοια αναβάθμιση για το δικό τους τζάκι.

 • Αρχίστε νωρίς την αναζήτηση. Όταν λέμε νωρίς, εννοούμε από το καλοκαίρι. Εγώ είχα αρχίσει από τον Ιούλιο να παίρνω προσφορές. Τότε δεν υπάρχει πολύ κίνηση και έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με κάποιον, αφού δεν πιέζεται εκείνη την περίοδο όπως για παράδειγμα στο peek του χειμώνα.
 • Προϋπολογίστε το ποσό που θέλετε να επενδύσετε. Λάβετε υπόψιν τον χρόνο απόσβεσης και προσδιορίστε ποιος είναι ικανοποιητικός για εσάς. Για παράδειγμα εγώ έκανα τον εξής υπολογισμό:

(ΚΠΧ + ΑΑ) * ΑΧΑ = ΣΚ

ΚΠΧ = κόστος πετρελαίου για όλο τον περυσινό Χειμώνα

ΑΑ = αναμενόμενη αύξηση για φέτος 

ΑΧΑ = αποδεκτά χρόνια απόσβεσης

ΣΚ = συνολικό κόστος

Το ΣΚ λοιπόν θα πρέπει να είναι περίπου ίσο με τα παρακάτω:

ΣΚ ~= ΚΕ + (ΚΞ * ΑΧΑ)

ΚΕ = κόστος εστίας

ΚΞ = κόστος ξύλων

ΑΧΑ = αποδεκτά χρόνια απόσβεσης

Οφείλω να τονίσω ότι αυτός ο τύπος είναι προϊόν δικής μου έμπνευσης και αντικατοπτρίζει την δική μου θεώρηση, όσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση.

 • Άμα πιάνουν τα χέρια σας, μπορείτε να αγοράσετε μόνο την εστία και να την εγκαταστήσετε μόνοι σας. Προσωπικά, αν ήξερα ότι το μόνο που θα κάνανε είναι λίγο γκρέμισμα και μία σύνδεση στην πρίζα, θα το έκανα μόνος μου και θα γλίτωνα το 1/4 των χρημάτων μου. Αν δεν είστε σίγουροι βέβαια, καλό είναι να πληρώσετε τους ειδικούς, ώστε να έχετε και μία κάποια εγγύηση αποτελέσματος.
 • Μην αφήσετε τον μάστορα να κάνει ό,τι θέλει. Πιέστε τον να κάνει ό,τι βολεύει εσάς και όχι εκείνον. Εσείς άλλωστε θα πρέπει να ζήσετε με αυτήν την επιλογή, οπότε καλό θα ήταν να είναι δική σας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχετε κάνει μία μελέτη μόνοι σας, πριν έρθει το συνεργείο, για το που θα κάνει τρύπα, από που θα πάρει ρεύμα, που θα πάει το χειριστήριο των βεντιλατέρ κτλ.
 • Αν κάνει την τρύπα για την παροχή φρέσκου αέρα από έξω (βεράντα κτλ.) και πρέπει να τρυπήσει κούφωμα, καλό είναι να του πείτε να βάλει σωλήνα ανάμεσα στου δύο τοίχους του κουφώματος και να τον μονώσει. Διαφορετικά, είτε είναι ανοιχτές είτε κλειστές οι γρίλιες της εξωτερικής τρύπας, ο αέρας θα μπαίνει μέσω του κενού του κουφώματος, με αποτέλεσμα να μπαίνει κρύος αέρας στο σπίτι συνέχεια. Πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί, διαφορετικά αντί για την ζέστη του τζακιού, θα νοιώθετε το κρύο από την τρύπα!
 • Να συμφωνήσετε εκ των προτέρων τι θα γίνουν τα μπάζα που θα δημιουργηθούν από τα γκρεμίσματα, γιατί μπορεί να σας αφήσουν τις σακούλες με τα μπάζα να τις διαχειριστείτε εσείς. Μην θεωρήσετε δεδομένο ότι το συνεργείο θα πάρει τα μπάζα μαζί του. Πρώτον αυτό απαγορεύεται και δεύτερον δεν θα έχουν που να τα πετάξουν. Μπορείτε να συνεννοηθείτε με μία κοντινή οικοδομή, να τα βάλετε στον κάδο τους έναντι κάποιου (μάλλον μικρού) αντιτίμου ή αν είναι καλοί άνθρωποι ακόμα και τζάμπα. Αλλιώς θα πρέπει να συνεκτιμήσετε το κόστος ενός κάδου για μπάζα.
 • Να είστε προετοιμασμένοι για τα τριπλάσια μπάζα από αυτά που νομίζετε. Στις οικοδομές είναι συνήθης τακτική να «αποθηκεύουν» τα μπάζα πίσω από τα τζάκια πριν τα «ντύσουν», για να μην γεμίζουν πολλούς κάδους και πληρώνουν το κόστος. Έτσι λοιπόν, το συνεργείο (όπως συνέβηκε σε μένα) σπάζοντας το τοιχίο της εστίας μπορεί να κατακλυστεί από τα μπάζα που είχε αφήσει ο κατασκευαστής πίσω από το τζάκι. Να τους πείτε να έχουν αρκετές σακούλες μαζί τους, καθώς μπορεί να ξεμείνουν.
 • Αν συμβεί το παραπάνω (μπάζα πίσω από την εστία), να πείτε στο συνεργείο να τα καθαρίσει όλα. Είναι ευκαιρία, μιας και βρίσκεται εκεί συνεργείο για αυτήν την δουλειά, να απαλλαγείτε από τα «σκουπίδια» του κατασκευαστή.

Δεν μου έρχεται κάποια άλλη συμβουλή στο μυαλό, αλλά αν έχετε κάποια απορία ή χρειάζεστε κάποια άλλη πληροφορία εδώ είμαι να σας βοηθήσω όσο μπορώ. Όταν ξεκίνησα είχα και εγώ ένα σωρό απορίες και πολύ θα ήθελα να είχα βρει κάποιον να μου τις λύσει εκ των προτέρων.

8 thoughts on “Upgrade στο τζάκι IV (και τέλος!)

 1. Καλησπέρα,

  Πολύ καλή δουλειά! Δεν μπορώ ομως να καταλάβω γιατί τελικά κατέφυγες σε αυτή την λύση αφού με το πλαίσιο που έβαλες είχες λύσει το πρόβλημα του καπνίσματος!
  Υπήρχε κάποιο άλλο πρόβλημα?

  • Γειά σου!

   Το πλαίσιο μου έλυσε το πρόβλημα του καπνίσματος κατά 90%. Θέλω να πω ότι υπό κάποιες συνθήκες μου κάπνιζε πάλι, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα.

   Την λύση αυτή την επέλεξα κυρίως για εναλλακτική πηγή θέρμανσης για το σπίτι. Το δουλεύω περίπου κανένα μήνα τώρα και δεν έχω ανάψει καθόλου καλοριφερ. Είμαι εξερετικά ικανοποιημένος από την απόδοσή του.

   • Γεια σου,
    Σκεφτομαι και εγω να βαλω παρομοια κασεττα μαρκας PALAZZETTI.
    Να σε ρωτησω το spiral που εβαλες δε φοβασαι μηπως κραταει καπνα?
    μηπως θα ηταν καλυτερα λεια καμιναδα?
    Από κατανάλωση ξύλων πως πας?
    Ευχαριστω γεκ των προτερων για το χρονο σου.

 2. Γεια σου Χρήστο,

  Το spiral το έβαλε το συνεργείο για να συνδέσει την έξοδο (καυσαερίων) της κασέτας, με την καμινάδα μου. Έβαλαν σπιράλ, ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν το σχήμα του, για να εφαρμόσει στο σχήμα της καμινάδας (τετράγωνη). Το συνολικό του μήκος είναι κάπου 1 – 1,5μ, οπότε δεν νομίζω να μου δημιουργήσει πρόβλημα με την κάπνα. Άλλωστε, η κασέτα έχει δευτερογενή καύση (διοχέτευση καυσαερίων προς 2η καύση), που σημαίνει ότι τα κατάλοιπα είναι ελάχιστα.

  Αν είχα την επιλογή, θα γκρέμιζα τελείως την υφιστάμενη καμινάδα και θα έβαζα λεία. Δεν το έκανα, λόγω κόστους. Αν έχεις την επιλογή εσύ Χρήστο, θα σου πρότεινα να το κάνεις.

  Πέρυσι το χειμώνα δεν άναψα καθόλου καλοριφέρ, και έκαψα 1 τόννο ξύλα (οξιά, δρυς). Σχετικά με την κατανάλωση θα σε παραπέμψω σε άλλο σχόλιό μου.

  Για ό,τι άλλο θες και μπορώ να βοηθήσω, μην διστάσεις να αφήσεις και άλλο σχόλιο.

  • Σε ευχαριστω για τις απαντησεις σου.
   Συνεχιζω:
   ο χωρος μου χωραει κασετα 49,5 cm.
   θα ηθελω την Palazzeti αλλα ερχεται ακριβή
   εχω δει οτι μου κανει η EdilKamin riga 49, η Nordica H49 Ventilatto και καποια Dovre.
   εχεις καποια προταση απο αυτες ή καποια άλλη υποψην.
   1 τονο??? αν επιτρεπεται ποσες ώρες εκαιγες την κασετα καθημερινα?
   Έχω έναν ενιαίο χώρο 60 τ.μ. και εσωτερικα ξεχωριστά υπνοδωματια.(μονωση με διπλα τζαμια κουφωματα χωρις απωλειες)
   θα μπορεσω να εχω μια ικανοποιητικη ζεστη λες?
   αν μπορεσω να ζεσταθω με 1-2 τονους θα ειναι εκπληκτικο!
   θα την τοποθετησω μονος μου.

   • Γεια σου και πάλι Χρήστο!

    Δεν μπορώ να σου συστήσω κάτι που δεν έχω δει ή δοκιμάσει ο ίδιος. Αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρεις εσύ, αξιολογώντας τις επιλογές σου, σε σχέση με τις ανάγκες σου.

    Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος με την edilkamin Luce Plus που έχω. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι μένω σε μεσαίο όροφο, που έχει μόνο την βορινή πλευρά του εκτεθειμένη. Ο δικός μου ενιαίος χώρος είναι κάπου 45-50τμ. και υπό κανονικές συνθήκες, το χειμώνα, έχει 19-21C. Το τζάκι ανεβάζει την θερμοκρασία στους 25C. Επειδή, συνήθως λείπουμε όλοι τα πρωινά, το τζάκι ανάβει το απόγευμα, για περίπου 4-5 ώρες.

    Τα Σαββατοκύριακα, όποτε είμαστε στην Αθήνα, όλο και κάποια βόλτα θα πάμε, οπότε και πάλι δεν ανάβει πολύ. Γι’ αυτό το λόγο «κατάφερα» να κάψω 1 τόννο πέρυσι. Για τον ίδιο λόγο, δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα μπορέσεις να τα … «καταφέρεις» και εσύ.

    Ελπίζω να σε διαφώτισα κάπως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s